سلیمینمین: دوستانی از دومخرداد که بیشترین ارتباط را با رسانههای دیگر برقرار کردند شعارهایی میدادند که رسانه ملی دشمن اساسی ماست و باید خاموش شود. بنابراین وقتی به واقعیت تندرویهای آن زمان برگردیم شما صداوسیما را تحریم کردید و برنامه هویت بهانه بود. چون طیفهای مرتبط با این نگاه در دانشگاهها چنین شعارهایی را میدادند و اصلا صحبت از آن خطا نبود. ضمن آنکه برنامهای ساخته شد شما هم آزاد بودید که نقد کنید. قرار شد منصف باشیم.
شمسالواعظین: من داخل کشور دارم زندگی میکنم و به لحاظ حرفهای و عملکرد مطبوعاتی دارای یک هویت، سابقه و شناسنامه مشخص هستم. در دهه شصت در اوج جنگ، تحریریه بزرگترین روزنامه کشور (روزنامه کیهان) را به زیرزمینها بردیم و ۲۴ساعته کار میکردیم تا یک روز در انتشار این روزنامه ملی انقطاع صورت نگیرد. آن زمان فقط دو روزنامه کیهان و اطلاعات در کشور منتشر میشد. من خبرنگار جنگ شدم در حالیکه عضو سردبیری روزنامه بودم اما با این سابقه در برنامه هویت نام من برده شد که از کشورهای خارجی پول دریافت کردم و مجال دفاع هم ندادند. در این شرایط جز تحریم صحبت با صداوسیما آن هم برای کوتاه مدت، کار دیگری از دستم برنمیآمد. همین الان کلی گفتوگو با رادیو و تلویزیون، پرستیوی و العالم را از سر گرفتم. حتی آنها به نوبت در صف ایستادند که یالا یالا وقت مصاحبه میخواهیم. من حب و بغضهای شخصی در رفتارهای هر انسانی را جدی میدانم. شما منکرش هستید اما من منکرش نیستم. شما معترفید، من شاید منکرش شوم ولی من از یک درجه انصاف در برخورد با مسائل برخوردارم و میگویم ما در دومخرداد فروتر از سقف مطالبات مردم عمل کردیم، ولی قبول دارم که فراتر از ظرفیت سیستم و حکومت عمل کردیم.
سلیمینمین: اینکه نشان از انصاف نیست. (خنده جمعی)
شمسالواعظین: نشان از یک چیزی دارد.
سلیمینمین: این یک امر متفاوتی شد. اینکه ما بیشتر از کشش سیستم عمل کردیم با این بحث که خطا کردیم، دو مقوله جدا از هم است.
شمسالواعظین: قبول. اینکه ما سیستم را دست کم گرفتیم بله، این خطا بود. آقای مهاجرانی یک روز به من گفت: «روزنامه جامعه را ۲۴ ساعته میبندند.» جواب دادم: «یک روزنامه که سه تا استادیوم آزادی خواننده دارد توپم نمیتواند ببنددش.» ولی بستند. در واقع ما ظرفیت حکومت و نهادهای سنتی را دستکم گرفتیم و این را قبول دارم.
سلیمینمین: این پذیرش خطا نیست.
شمسالواعظین: بله، این پذیرش خطاست، باید موانع را به صورت رئال دید. حالا فرقی نمیکند این موانع به اصطلاح اقتدارگرایانه باشند یا دموکراتیک.
سلیمینمین: فرق میکند.
شمسالواعظین: شما میخواهید پاکی دامن نهادهایی را که به تعطیلی ما پرداختند اثبات کنید؟
سلیمینمین: خیر اینطور نیست.
شمسالواعظین: حرف من چیز دیگری است. من میگویم ما در شناخت موانع -حالا میخواهد این موانع مربوط به نهادهای انتخابی باشد یا انتصابی- اشتباه کردیم. آن زمان ما به روشنفکران گفتیم در کشورهای دارای تمدن پرش از روی سنت دشوار و سخت است، صبوری و شکیبایی کنید. نکردند و ضربهاش را هم دیدند، حالا در آینده جریان اعتدال روی کار میآید…
سلیمینمین: این نشان از انصاف است؟
شمسالواعظین:خیانت بوده، خیانت عظما بود. (خنده)
سلیمینمین: خیر، خیانت نبوده اما نشان از انصاف نیست که از آن تعبیر به انصاف میکنید.
شمسالواعظین: گناههای ما را زیادتر میکند، بله؟
سلیمینمین: (خنده) این یک بحث دیگری است. شما دیگران را در خطابه قرار میدهید که تحمل تندروی را برای آنکه شما به مقصود خود برسید، نداشتند.
شمسالواعظین: اینکه کسی بپذیرد که میزان نیروی رقیبش را تشخیص نداده، نقص را در رقیبش جستوجو میکند یا نقص را در خودش میبیند؟
مثلث: آقای شمسالواعظین از موضع اصلاحات نقد درونگفتمانی میکنند.
شمسالواعظین: بله، از موضع اصلاحات نگاه میکنم.
سلیمینمین: اینها میگویند جامعه سنتی یک ظرفیت دارد…
شمسالواعظین: این ظرفیتش هم بالاست.
سلیمینمین: این خطا را در ارتباط با مطالبات خود نمیبینند و نمیگویند مطالبات آنها غلط بوده. این دو بحث جداگانه است.
شمسالواعظین: این حرف درست است.
سلیمینمین: مطالبات غلط، فاجعهآمیز، تهدیدآمیز، تخریب فرهنگ ملی و تضعیف تعهد ملی بود. یعنی آقای شمسالواعظین در رسانههای خود اهتمام نداشت به اینکه توان ملی را در برابر بیگانه تقویت کند. یک زمانی میگویند آقای سعید جلیلی آن توان لازم را برای دفاع از مصالح ملی به کار نبست و از متخصصان استفاده نکرد. میگوییم که ایشان این رویکرد را داشت و میتوانستیم به او کمک کنیم تا مقتدرانه از مصالح ملی دفاع کند. این حرف درستی است اما اینکه نباید در برابر غرب ایستاد جملهای است که بارها روزنامههای آقای شمسالواعظین در نقد آقای خاتمی نوشتند. نوشتند که این چه حرفی است، اصلا مشروب سر میز کاخ الیزه بوده که بوده، آقای خاتمی به آن چه کار داشت. باید از فرصت بینالمللی استفاده میکرد.
شمسالواعظین: این انتقاد جنایت بوده است.
سلیمینمین: جهتگیری این انتقاد چیست؟ این تقویت آقای خاتمی برای حفظ صلابت ملی است؟ بحث من این است که جهتگیری شما در دوران اصلاحات تقویت دولت آقای خاتمی نبود بلکه در داخل کشور مدیران را تضعیف میکردید که با صلابت لازم نتوانند در برابر زیادهخواهیهای نظام بینالملل بایستند.
شمسالواعظین: این دو رویکرد و جهتگیریها تبدیل به گفتمان میشود، گفتمان تبدیل به فعل میشود، این فعل پیامدهایی دارد. باید مقایسه کرد ایران آقای خاتمی در صحنه بینالمللی و صحنه داخلی را با ایران دوران آقای احمدینژاد در صحنه بینالملل و درصحنه داخلی. به گفته اکثر آگاهان تا اطلاعثانوی دوره آقای خاتمی دوره طلایی تاریخ معاصر ایران بود.
سلیمینمین: کدام آگاهان؟
شمسالواعظین: آگاهانی که جامعهشناس هستند و…
جلیلی: همان آگاهانی که نتوانستند اختلاف ۱۱ میلیونی آقای احمدینژاد با رقیبش را ببینند.
شمسالواعظین: اجازه بدهید. شما بخشی از صحبتهای من را میتوانید نپذیرید، بخشی از آن را بگویید آبشخور فلسفی؛ آن را قبول ندارم. اشکالی ندارد ولی معدلها و اعداد و ارقام را نمیتوانید نادیده بگیرید.
جلیلی: کدام اعداد و ارقام؟
شمسالواعظین: اعداد و ارقام یعنی اینکه پولدارترین و ثروتمندترین دولت تاریخ معاصر ایران، دولت را در بدترین شرایط تحویل دولت بعدی داد. همین الان خود آقایان به آقای احمدینژاد میگویند که این پول را کجا بردید؟ دوره آقای خاتمی دوره کمثروت کشور بود اما اکثر زیرساختهای کشور آن زمان قوت گرفت و این متفاوت از پروژههای زودبازدهای بود که زمان آقای احمدینژاد در اولویت سیاستهای اقتصادی کشور قرار گرفت. اکثر سدسازیها، در دوره ریاستجمهوری آقایان هاشمی و خاتمی صورت گرفت. اعداد و ارقام و شاخصها در پایان همه دولتها مشخص است، چرا از پذیرش اینها فرار میکنیم؟ خب، ما فقیر شدیم. آقای سلیمینمین! برای نخستینبار در تاریخ جدید ایران، تورم از سقف سه ساله به سقف سه ماهه کشیده شد. یعنی هر سه ماه ما یک تورم داشتیم. اگر این را به سیاستهای غلط مربوط نکنیم، پس چه کار کنیم؟
جلیلی: شما میگویید دوره آقای خاتمی یک دوره طلایی بود، پس چرا مردم یک دوره طلایی را تجربه کردند بعد به کسی رای دادند که ۱۸۰ درجه مخالف آن وضع بود؟ حتی مخالف خاتمی شعار میداد. چه توجیهی دارید؟ چرا سال ۸۴ به معین یا هاشمی رای ندادند؟
سلیمینمین: اگر دوره طلایی بود و خاتمی باید تشویق میشد چرا روزنامههای دومخردادی بحث عبور از خاتمی را بهطور جدی دنبال کردند؟ بعد هم نکته دوم اینکه جامعه روی از آقای خاتمی و اطرافیان ایشان برگرداند. چرا این دو واقعیت را نمیپذیرید؟
شمسالواعظین: این مسائل بحثهای مفصلی دارد. جایش هم در مجله مثلث نیست، در سال ۸۴ انتخابات به نظر من مسائلی دارد. شاید سی، چهل سال طول بکشد تا همه ابعادش مشخص شود.
جلیلی: (خنده)
مثلث: از نظر برگزاری میفرمایید؟
جلیلی: یعنی انتخابات سالم نبود؟
سلیمینمین: الان فرصت خوبی است که دراینباره صحبت شود.
شمسالواعظین: اسنادش میآید بیرون یواشیواش، عجله نکنید.(خنده)
سلیمینمین: شما دارید یک ادبیاتی را ترویج میکنید.
شمسالواعظین: شما چهل سال منتظر بمانید.
سلیمینمین: شما الان دارید حکم صادر میکنید، بعد میگویید چهل سال منتظر بمانید. شما الان در صحت انتخابات ۸۴ تشکیک میکنید، بعد از افراد میخواهید چهل سال دیگر اسنادش را پیگیری کنند؟
شمسالواعظین: آف در کورد میگویم. شخصیت دوم انقلاب و نظام، آقای هاشمی رسما درباره انتخابات سال۸۴ نکاتی داشتند که بخشی از آن را گفتند.
جلیلی: چون خودش رقیب احمدینژاد بود.
شمسالواعظین: سال ۹۲ نشان داد که ما دو مشکل ساختاری داشتیم.
سلیمینمین: چرا آف د رکورد مسائل بیان شود.
شمسالواعظین: چون بحث را انحرافی میدانم.
سلیمینمین: خیر، بحث این نیست. واقعیت این است که شما حق پندارید.
شمسالواعظین: آقای سلیمینمین! بررسی انتخابات ۸۴ که عنوان این میزگرد نیست.
سلیمینمین: اینکه میگویم شما تمامیت خواهید و مطلقپندار همین است.
شمسالواعظین: آقای هاشمی که سال ۸۴ ربطی به ما نداشت.
جلیلی: آقای هاشمی در انتخابات مجلس ششم هم همین حرف را زد.
شمسالواعظین: من ایشان را میدیدم، در انتخابات ۸۴ نگفت که نمیپذیرد.
جلیلی: انتخابات مجلس ششم هم همینها گفتند: آقای تاجزاده رای مرا دزدید.
سلیمینمین: وقتی صحبت از استدلال میشود میگویید چهلسال آینده اسناد میدهم.
ادامه مطلب...
ادامه مطلب ...
موضوع مطلب :